Vår pastor Johan Bäckrud

Det är en spännande tid vi lever i. Det är mycket som händer runt om i vår värld, allt medan lunken i det nära nästan är sövande. Just nu är det OS. Jag är egentligen inte särskilt intresserad, men ändå. Tänk att för tillfället så står Korea som en gemensam enhet. Vem hade kunnat tro det för några månader sedan? Svenskar hurras fram när de tar medaljer och det är förtvivlat när förväntningarna inte infrias. 

På Gotland så är det vardagslunk. Inga högtider och inga speciella dagar, allt är lite grått… Härligt att det finns ljus i den vardagsgråa lunken i alla fall. Idag, när jag skriver detta, är det Alla hjärtans dag, och det är faktiskt fantastiskt när man har barn. Det lättar upp och man njuter av hjärtan gjorda på söndagsskolan där det står: Lav ju PAAPA. Eller SMS där det står: Världens bästa pappa, Tack för att du finns! Det är härligt! 

 Men det finns annat gott som sker i församlingsgemenskapen som tar oss vidare på vår vandring tillsammans.

 Bland annat är det Alphakursen som vi har.  

 Att vara på Alphakurs är väldigt roligt. Det är god mat, relevant undervisning och goda samtal. Däremot när dagen kommer när kursen startar så finns det alltid en spänning i hur det ska bli. Den spänningen finns både från oss som leder kursen och deltagarna. Vilka kommer vara där? Kommer det vara tryckt stämning eller blir det en uppsluppen stämning? Kommer jag att känna mig hemma i gruppen? Alltid när det skapas en ny grupp så finns det spänning i luften. Ofta så brukar det lösa sig efter första gångerna. Och de allra flesta inser snabbt att detta är väldigt bra. Precis så känns det för mig efter våra två gånger, än så länge. Vi är om alla kommer ca 15 personer som får möjlighet att bearbeta de stor frågorna om kristen tro och livet tillsammans. Här får frågorna frågas och tankarna prövas i en accepterande miljö. Jag är glad att det bara är början av kursen, det är många gånger kvar innan vi avslutar den 29 april med en Alpha-gudstjänst. Yes!

 Idag är det inte bara Alla hjärtans dag, utan det är också Askondagen. Det innebär att jag igår åt semla och idag så börjar den stora fastetiden inför påsk. Jag vet inte vad du har för förhållande till fasta. Kanske du tänker att det är något omodernt som absolut inte relaterar till kristen tro och ett liv idag. Faktum är att det gör det. Fastan är ett erbjudande om att förbereda sig inför att kunna ta emot påsken på ett djupare sätt. En anledning att hitta en speciell tid under året där man har möjlighet att välja bort något i mitt liv som varken behöver vara fel eller något som man behöver sluta med resten av året. Nej, detta är ett självvalt ”offer” som kan hjälpa till med att öppna sig för Jesus. 

 Vad kan fasta då bestå i? Det vanliga är att man väljer bort mat på något sätt. Kanske man väljer bort ett mål mat om dagen eller bara dricker under en vecka. Mat är inte fel, men man kan välja bort det under en period för att fokusera på Jesus och vad han gjort. Annan fasta skulle kunna vara att stänga ner sociala medier för en tid, som man kanske har svårt att hålla innanför sunda ramar. Eller att inte titta på TV och mer ta sig tid med Bibel, bön och familjen. Fasta är att välja bort något av egen vilja som man har tillgång till. Fasta är alltså något som alla kan göra. Frågan är: Vad hjälper dig och ditt liv med Kristus framåt? 

 Det som i grunden denna period med fasta och påsk handlar om sammanfattas väl av aposteln Johannes så här: Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh 3:16)

 Guds rika välsignelse

 Johan Bäckrud